Swarte Pearels ~ Friese paarden, kracht & elegantie

Paarden, ik ben altijd al gefascineerd door ze geweest. Als kind ging er geen zomer voorbij of ik moest en zou op een paard rijden. Zoals velen heb ik 1 van mijn 1ste ritten gemaakt in Ponypark Slagharen, wat mijn vader een flinke trap van een pony heeft opgeleverd. Ook ben ik wel eens van een galopperend paard gevallen door een loszittend zadel tijdens een strandrit op Schiermonnikoog. Maar dat mocht de pret niet drukken. Toen ik eenmaal op mijzelf woonde was het zover, ik heb bijna 9 jaar paardgereden. En werd daarbij flink getraind door de commandant bereden politie Rotterdam. Van wie ik leerde om gewoon weer op te staan, en met vertrouwen verder te gaan, na een woeste rit door de bak. Een les voor het leven.

Echter, Friese paarden hebben wel een speciaal plekje in mijn hart. Ik hou van hun kracht, elegantie, de woestheid en hun diepzwarte markante persoonlijkheid. Die prachtige manen, lange staart en sokken, die alleen maar langer worden hoe ouder ze worden. Maar ik hou ook van hun zachtheid en speelsheid. De vrijheid die ze uitstralen in een flinke galop met meedeinende manen. Aan de ene kant zo bereikbaar maar ook weer zo ongrijpbaar. Het zijn die contrasten die mij enorm aanspreken en waar ik ook iets van terug herken in mijn eigen persoonlijkheid.

Tijdens de Friese stamboekkeuring Zuid-Nederland had ik de gelegenheid om deze mooie dieren van dichtbij fotograferen. Zowel de veulens, de nog jonge 1 jarige merries en hengsten alsook de 4jarigen, waarbij de persoonlijkheid van het Friese paard nog duidelijker naar voren komt. De beelden die ik heb geprobeerd vast te leggen zijn een combinatie van hun ruwe nog eeuwenoude woestheid gecombineerd met de verfijnde elegantie. Met een nadruk op de kracht die deze paarden uitstralen maar ook hun fierheid. De foto’s tonen die contrasten maar ook de speelsheid die ze zo benaderbaar maakt. Het is mooi te zien hoe de koninklijkheid eraf straalt bij een paar van deze portretten en soms ook het gevoel dat ik door de zoeker van mijn camera een direct oogcontact had met een paar paarden, wat ik terugzie in een paar beelden. De meeste beelden heb ik dan ook uitgewerkt in zwart/wit zodat de zo kenmerkende elementen van het Friese paard nog duidelijker naar voren komen.

Ben jij ook zo geboeid door deze prachtige dieren? Volg dan de agenda van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek. Door het jaar heen zijn er diverse evenementen waar je deze prachtige paarden kan bewonderen, en de meeste evenementen zijn nog gratis ook. Met als hoogtepunt het Friesian Proms evenement elk jaar in januari.

In mijn portfolio Swarte Pearels vind je een selectie van mijn beelden. Of bekijk ook eens mijn portfolio Tribe voor meer paardenfoto’s.